Mere vil have mere, sådan er jeg. Min have kan aldrig blive for blomstrende eller for fuld af sommerblomster, buske og træer.
Derfor tager jeg MASSER af stiklinger. Og tidspunktet er perfekt til det nu. Det er en både sjovt og hyggelig beskæftigelse. Hvis man har et drivhus, bør man helt klart udnytte muligheden. Man kan selvfølgelig også tage stiklinger uden at have et drivhus, men et sted med høj luftfugtighed gør det nemmere at få stiklingerne til at vokse.
Hortensia, figner, pelargonier, rododendron og lavendel. Jeg vil have mere af det hele, og faktisk tager det ikke så mange år, før jeg har planter, der giver det.
Fremgangsmåden er nogenlunde den samme, uanset hvad du skal tage stiklinger af.
Klip cirka 5-10 cm diagonalt af etårsskud
Fjern alle blade bortset fra et i toppen.
Tryk cirka halvdelen af stilken ned i en potte med jord.
Vand den og hold den fugtig. Planten er meget følsom for udtørring, indtil den har udviklet rødder.
Det kan være en god idé at sætte en plastpose over potten for at skabe et fugtigt klima i starten.
Jeg bruger samme metode til figner, men jeg lader skuddet udvikle rødder i en vase med vand i stedet for i jorden. Når skuddet så har dannet et lille rodsystem, planter jeg det i jorden.
Når man begynder at se rødder, kan man enten sætte planten ud i bedet og dække den med et godt lag blade, når vinteren kommer, eller man kan lade den blive stående i potten og overvintre ved cirka 0 grader på et egnet sted. Løvfældende planter kan placeres helt mørkt om vinteren, men rododendron skal fx have lys. De behøver dog ikke meget lys for at overleve den første vinter. Figner kan være vanskelige at overvintre ude på grund af kulden. De bør have omkring 0 grader eller mere for at klare vinteren, og pelargonier kan ikke overvintres ude, de vil helst have en temperatur over 5-10 grader.
Held og lykke.
Skriv et svar