Vin, drikken, som mange elsker, og mange tager verden rundt for at finde den optimale flaske.
Jeg foretrækker dog vindruerne og vinranken i al sin enkelhed. De søde, fine druer, måden de smukke ranker vokser på, og de grønne, sprøde blade. Planten er en soldyrker uden lige, og man kan bruge den til at give skygge i loftet på drivhuset eller i udestuen. Vinranken trives ofte virkelig godt i drivhuset og kan på kun et år overtage al pladsen, hvis man ikke er efter den og sørger for at beskære den.
Faktisk er det på høje tid at klippe din vinranke ned, hvis du vil slippe for de grove gene, som kaldes hovedstammen. Det er den grove stamme, der vokser fra roden.
Hovedstammen plejer at forgrene sig i to ofte noget mindre grene. Undgå mere end to grene fra én plante, som man fører rundt i loftet.
Årsskuddene kommer fra de to grene, man fører rundt i loftet, og det er dem, man skal klippe af. Man skal ikke klippe helt inde ved stammen, men 2-3 øjne ud. Skuddene skal være cirka 20 cm lange. Grenen klippes af lige efter et “‘øje”, en fortykket del på grenen. Klip lige efter den tykke del. Til foråret udvikles de nye vindrueklaser på den resterende ca. 20 cm lange gren.
Det er vigtigt, at man hele foråret og sommeren klipper årsskud og klaser væk efterhånden, hvis der bliver for mange, og grenene skygger for hinanden.
Men nu skal du tænke på at fjerne de årsskud, der stammer fra i sommer. Væk med alle sammen, og pas på at du ikke beskadiger de grovere grene, som er stammen på din ranke.
MEN det haster med at få det gjort. Det skulle ærligt talt helst allerede være sket. December er faktisk optimal. Vinranker bløder meget, og derfor skal man ikke vente for længe. Hvis man beskærer senere, når ranken har optaget meget vand, kan den bløde så meget, at den dør. Så skynd dig!
Du kan næsten ikke komme til at klippe for meget af, så fat beskæresaksen og gå i krig!
Held og lykke!
Skriv et svar