De skønneste dufte breder sig i drivhuset, når jeg går ind ad den ellers lukkede dør. Der dufter på én gang friskt, syrligt og sødt. Mine citrustræer er begyndt at blomstre igen.
Der er stigende interesse for middelhavsplanter, og udbuddet på markedet er enormt. Men jeg har på fornemmelsen, at mange ikke ved, hvordan planterne fra Middelhavsregionen skal passes. Man skal altid forsøge at genskabe klimaet fra det sted, hvor planterne kommer fra. Det er varmt og solrigt om sommeren og køligt og lyst om vinteren.
Ofte har man sine middelhavsplanter i potter, så man kan flytte dem afhængig af årstiden. Jorden er meget vigtig for træer i potter. Det bør være en jord med en lav pH-værdi. Jeg omplanter mine træer hvert andet eller hvert tredje år, og det sker tidligt om foråret. Så køber jeg speciel citrusjord, som er meget kompakt og tung jord. Jeg blander den med lidt rhododendronjord, som ikke er lige så tung, så det bliver lidt lettere at flytte rundt med potterne. Det er også meget vigtigt at give sine middelhavsplanter gødning. Jeg bruger en speciel citrusgødning, men det vigtigste er, at gødningen har let opløseligt jern. Tænk på, at alt, der vokser i potter, skal have meget gødning. Det betyder, at rødderne ikke vokser så meget. Hvis man har en næringsfattig jord, vil rødderne søge mod nye områder for at få næring, og så bliver potterne hurtigt for små. Jeg giver planterne rigeligt vand cirka en gang om ugen, og jeg tilsætter gødning i vandet hver gang i vækstperioden, com er cirka fra april til juli.
Det lykkes sjældent at overvintre middelhavsplanter indendørs, fordi luften i vores huse og lejligheder er for tør og varm. 0-10 grader er det optimale, og planterne vil gerne stå lyst. Så et skur eller en garage med blåt plantelys er det optimale. Lampen skal være tændt ca. 10-12 timer i døgnet om vinteren. Jo varmere det er, desto mere vand skal planten bruge. De må ikke tørre ud, men heller ikke stå og soppe. Tag træet ud i april måned, eller når risikoen for frost er ovre. Mange citrus- og oliventræer taber mange eller alle bladene om vinteren, men de plejer at komme sig om foråret og sætte nye, friske blade.
Begynd allerede nu at planlægge, hvor dine planter skal stå i vinter. Jeg skriver mere om overvintring af planter på et senere tidspunkt. Held og lykke!
P.s. Hvis du vil lære mere om middelhavsplanter, kan jeg anbefale vores Drivhuspodcast. I et afsnit taler vi med Peter Englander, som er Sveriges ukronede middelhavsplante-konge. God fornøjelse!
Skriv et svar