Sneen ligger endnu hjemme hos mig, og vi har haft ned til -10 grader om natten i sidste uge. Så kan det være svært at tage sig sammen til at arbejde i haven. Men der er skam ting, man kan forberede allerede nu.
En af dem er at jordforbedre sine højbede. Selv om jorden er frosset, lægger jeg nyt materiale på. Jeg vender det ned senere, når frosten er gået af jorden.
Højbede er en glimrende måde at dyrke på. Jorden bliver hurtigt varm, og man kan nemt både så og dyrke, og det er nemt at holde dem fri for ukrudt. Men det stiller krav til jorden, større krav, end hvis man dyrker på friland. Jordvolumen er mindre, og derfor skal jordkvaliteten være høj.
Når man dyrker, reduceres mængden af jord. Man kan se det som at grønsagerne spiser jord for at kunne vokse. Derfor skal man også tilsætte jord, gødning og tørv, så jorden ikke bliver så kompakt.
Jeg henter gødning hos en nabo. Brændt hestegødning, der har ligget på marken i et par år. Ny gødning er for kraftig til små, spæde planter og brænder deres rødder. Hvis du henter gødning hos en bekendt, skal du kontrollere, at dyrene ikke står på spåner, men på halm. Hvis gødningen er blandet med spåner, bliver jorden sur, og pH-værdien er ikke balanceret til dyrkning. Halm er klart at foretrække. Som en parentes er der planter, der sætter pris på sur jord, fx amerikanske blåbær, rododendron og hortensia.
Jeg lægger cirka 50 l gødning på et pallehøjbed. Når frosten er gået af jorden, blander jeg gødningen og den gamle jord med en greb. Derefter topper jeg op med økologisk plantejord, så højbedet bliver fuldt.
Hvis du ikke har mulighed for at få fat i gødning, fungerer kogødning i sække, du kan købe i havebutikker, også. Hvis man vil give ekstra næring, kan man blande 0,5 l hønsegødning i. Bland det godt, så gødningen kommer et stykke ned i jorden. Så vil planternes rødder finde det efterhånden og ikke få et chok, når de stadig har følsomme, nye rødder.
Skriv et svar