Jeg bliver ofte spurgt, hvordan jeg får min hverdag til at hænge sammen. Der er meget, der skal nås, et fuldtidsjob, familie, hus, have og drivhus og at drive en podcast og en blog. Men faktisk behøver ting ikke tage så lang tid. Ting, der skal ordnes i haven, skal bare gøres i rette tid og på en smart måde. En af de ting er vintersikring af drivhuset.

Jeg bruger ikke særlig mange timer på ren vedligeholdelse af drivhuset. Selvfølgelig vasker jeg profilerne nogle gange om året med en opvaskebørste, mure og gulv får en omgang med gulvskrubben, og så pudser jeg vinduerne med en klud.

Det vigtige er at vintersikre drivhuset, inden vinteren bider sig fast. Sådan gør du for at vintersikre dit drivhus:
- Når træerne har tabt alle bladene, er det vigtigt at fjerne blade fra tagrenderne. Brug en skraber, og sørg for, at tagrenderne bliver rene og pæne.
- Tøm også nedløbsrørene for fastsiddende blade og snavs. Ellers risikerer man, at vand bliver stående i rørene, som fryser og udvider sig, så rørene går i stykker. Brug en lang pind, og tryk ned igennem røret. Eller skyl rørene godt igennem med vandslangen.
- Gør vinduesåbnerne fast med kabelstrips. Afhængig af hvilket mærke dine åbnere er, skal den lille cylinder, som styrer åbneren, tages ud. Nogle skal opbevares frostfrit for ikke at blive ødelagt af frosten (sort), mens andre kan holde til at være ude hele året (kort sølvfarvet). Men cylinderen, som løfter vinduet, skal tages ud. Derefter binder du et bånd eller strips omkring åbneren, så vinden ikke kan flå vinduerne op. Husk at fjerne stripsene og montere cylinderen igen til foråret.
- Spænd også møtrikker og skruer i drivhuset. Vibrationer fra vind og vejr kan få møtrikkerne til at løsne sig i årets løb. Derfor kan det være godt, at man et par gange om året går alle skruer igennem og spænder dem efter.
- Sørg for, at der ikke ligger meget sne på taget. Drivhuse er ikke konstrueret til at kunne holde til at have sne liggende på taget! Hvis du bor et sted, hvor der kan komme store mængder sne på én nat, eller hvis drivhuset står et andet sted end der, hvor du selv er, er det klogt at sætte en støtte inde i drivhuset. Fra gulvet og op til tagryggen. Hvis der kommer sne, der tynger drivhuset ned, kan hele konstruktionen blive bøjet. Glassene er så stærke, at de sjældent eller aldrig giver efter. Ved at aflaste tagryggen med en støtte undgår man forhåbentlig, at den giver efter.

Skriv et svar