Sikke en grokraft! Jeg har sjældent oplevet et år, hvor alt er blevet så stort, højt, tungt og så hurtigtvoksende som dette år. Wow, hvor det har groet. Jeg tror, at det er den store mængde vand, som vi fik i august, som er skyld i, at min have helt eksploderede af vækster, som nu har taget over, og som føles helt malplacerede.

Blandt andet min majs. Desuden er den selvsået, eller også har jeg bare glemt, at jeg plantede den tidligere på sommeren?! Majs bør forkultiveres og plantes ud i maj-juni. Jeg dyrker min majs i drivhuset og sætter frø i begyndelsen af maj. Senere planter jeg planterne ud, når de er ca. 10 cm høje, i dyrkningskasser udenfor. Majs er en af de absolut ældste afgrøder, man har fundet dyrket af mennesker.

Når man dyrker majs, skal man dyrke dem i grupper, gerne i velgødet jord. Grunden til, at man skal plante majs i grupper, er, at hver plante har han- og hunblomster. Hanblomsterne sidder længst ude på planten, og hunblomsterne sidder længere inde. Sommetider blomstrer de ikke samtidig, så hvis du har mere end én plante, øges chancen for, at hunplanten bliver bestøvet, hvilket giver dig flere og bedre majs. Der bliver alligevel kolber, men der bliver få majskorn på hver kolbe.

Når der er dannet majskolber, og de smukke silketråde i toppen på hver kolbe er visnet, så ved man, at det er tid til at høste. Venter man for længe med høsten, bliver smagen dårligere. Hvis man koger kolberne umiddelbart efter høst i saltet vand, bevares næringsstofferne og majsens smag optimalt. Hvis man ikke spiser alle på én gang, kan man fryse den kogte majs ned, og de er lige så gode, som når de bliver spist umiddelbart.

Jeg tørrer nogle af mine majskolber, så jeg har frø til næste år. De kolber lader jeg sidde lidt længere på planten. Derefter fjerner jeg de grønne blade uden om kolberne og lægger majsene som dekoration på en hylde i køkkenet. Der kan de ligge og tørre. Derefter stopper jeg de hele kolber i en papirpose og gemmer dem i spisekammeret, til det bliver forår, og det er tid til at så.
Skriv et svar