Det er sjældent, man tænker »Jubiii« og er helt oppe at køre, når man lige har købt 3 kg kartofler og er på vej hjem for at lave helt almindelig aftensmad. Men kartoflen er faktisk en knold, der fortjener meget mere opmærksomhed og jubii-følelse end den får i dag.
Jeg prøvede at google kartofler for nogle dage siden og fandt frem til nogle fakta, som jeg synes er ret så interessante.
“Kartoflen er ikke kun en af verdens mest populære råvarer, men også en af de mest nyttige. Kartofler indeholder værdifulde vitaminer og fibre. Hvis du spiser dem med skræl, får du også en ordentlig dosis af nyttige antioxidanter. Kartoflen er verdens fjerdestørste fødeafgrøde efter ris, hvede og majs. I dag er kartoflen et velkendt indslag på vores middagstallerkener og et klassisk tilbehør til en række svenske retter. Sveriges kartoffelavl svarer til 54.000 fodboldbaner. Men alligevel er kartofler en lille afgrøde i dagens Sverige. De største dyrkningsområder findes i Skåne efterfulgt af Halland og Västra Götaland. Der dyrkes kartofler på 25.000 hektar, hvilket blot udgør en procent af landets samlede brugsareal. På trods af dette er Sverige 90 procent selvforsynende med kartofler. Der høstes cirka 500.000 tons spisekartofler i Sverige om året.”
Nu høster jeg mine kartofler. I hvert fald de sorter, jeg har sat for at have kartofler hen over efteråret og vinteren. Når toppene visner, er det tid til at høste. Kartofler, der får lov at ligge længere i jorden end nye kartofler, som høstes til midsommer, får en tykkere skræl. Det er godt, hvis kartoflerne skal opbevares længe, da de så bedre kan modstå angreb fra f.eks. skimmelsvamp.
Hvis du desuden spiser kartoflerne med skræl, får du masser af antioxidanter, der styrker vores immunforsvar. Du høster kartoflerne ved at grave dem op. Sørg for at håndtere dem skånsomt, da kartofler med skader rådner hurtigere. Kartoflerne holder længst, hvis de opbevares køligt og mørkt. Placerer man kartoflerne på et lyst sted, er der risiko for, at de får grønne pletter, og det er giftigt. Vidste du, at hele kartoffelplanten er giftig, undtagen knolden? Men knolden bliver faktisk også giftig, hvis den bliver grøn. Kvalme og mavepine er to symptomer, man kan få, hvis man spiser kartofler med grønne pletter. Derfor skal man undgå dette.
Kartofler. Findes i så mange forskellige farver, former og smage. Jubiii, hvor er det godt, de findes!
Skriv et svar