
Vemod! Føler du også, at haven langsomt begynder at vise, at det ikke længere er en periode for vækst, men at den faktisk langsomt er begyndt at lukke ned? Jeg synes, det er ret vemodigt.
Det er selvfølgelig skønt at høste og fylde op med hjemmedyrkede ting, for eksempel hvidløg. Men de ser meget visne og ensomme ud, som de står der i højbedet, hvor jeg har dyrket dem.
Du kan høste hvidløg både forår og sommer, men hvis du venter til nu, kan du også gemme dem. Det er her i august, hvidløgene har nået deres fulde størrelse, dannet fed og har fået en dækkende skal, som beskytter løget, så det ikke udtørrer så hurtigt. Indtil nu har vi spist af hvidløgshøsten fra 2021, og jeg regner med, at årets hvidløg kan sætte smag på min mad et år frem i tiden. Det er virkelig lang opbevaringstid med minimal anstrengelse.


Afhængig af hvornår i vækstprocessen du høster hvidløgene, ændrer det karakter og smag, og det kan høstes på mange forskellige tidspunkter i årets løb. Toppen kan høstes om foråret og bruges til at give smag til salater og supper. Friske løg uden fed høstes om sommeren. De har en mild og rund smag, mens de færdige hvidløg høstes nu og holder længe.
Toppen viser dig, hvornår hvidløgene skal høstes. Hvis den begynder at visne ned og gulne, er det et sikkert tegn på, at hvidløget er klar til høst. Når toppen og stilken i jordoverfladen begynder at blive tør og gul, får løget beskyttelse mod angreb af bakterier. Høst hellere senere end for tidligt. Det betyder ikke noget, at løgene står i jorden en ekstra uge eller to, det er snarere en fordel.


Skriv et svar