Jeg vender tilbage til nogle ting i bloggen år efter år. Blandt andet mine ferskentræer. For der er intet så skønt, som når jeg om foråret kan opleve havens første blomstring af hundredvis af helt eventyrlige rosa blomster i drivhuset. De praktisk talt eksploderer fra den ene dag til den anden.
Den ene dag er der ikke en eneste, og dagen efter er der fyldt med dem.
Jeg kan plukke 50-60 solmodne ferskner fra disse to træer, som jeg har espalieret op i drivhuset for 5-6 år siden. De er plantet ned i jorden, for de ville ikke trives i en potte. Rødderne har brug for meget mere plads for at kunne søge ned i jorden og uden for drivhuset.
Nu er træerne selvforsynende med vand, men de første tre år vandede jeg lidt.
Normalt ville humlebier og bier bestøve blomsterne, men de er ikke vågnet så tidligt, så jeg må selv gøre det med en pensel, så blomsterne rent faktisk bliver til ferskner. Det overså jeg det første år, og da lærte jeg, at jeg må hjælpe lidt til.
Desuden udfylder træerne en vigtig funktion.
De giver skygge i drivhuset, så jeg ikke har brug for gardiner i de varmeste sommermåneder.
Træerne optager nærmest ikke nogen plads, men de er til utrolig stor glæde og gavn. Når man espalierer et træ op, skal man være omhyggelig med at klippe. Du skal ikke være bange for at beskadige træet, bare klip løs. Så længe du ikke klipper i grundstammen, sker der ikke noget. Jeg klipper mine træer hele sæsonen, hver eneste uge klipper jeg skud af, og gerne inden de bliver træede.
Så bestem dig for en form og hold dig slavisk til den, så skal det nok blive flot.
Mine ferskentræer er af sorten “Pipi”, men der findes mange andre ferskner, f.eks. er “Frost” en favorit hos mange. Plant træerne i en virkelig god plantejord for at give dem en god start.
Skriv et svar