Det er den rene lykke at se noget vokse. Processen når små ting bliver store, uanset om det er børn, dyr eller planter. Selvfølgelig er der en forskel, og det kræver engagement på forskellige planer, men man ønsker jo bare, at det skal lykkes, uanset hvad det er.

Andre år, når jeg har dyrket kål, har vejen fra lille til stor ikke været helt problemfri. Jeg elsker både at spise og se på kål. Jeg synes, kål er fantastisk, og det er jeg ikke ene om.
Kålsommerfuglen er god til at finde mine planter. Den lægger sine æg på undersiden af kålbladene. Æggene er matgrønne, små og runde og udklækkes efter en uge. Når æggene udklækkes, dukker larverne op, og deres hovedformål er at spise sig store og fede, så de kan blive til sommerfugle. De spiser ALT på bladene bortset fra ribberne, så det ser ud, som om der kun er skelettet tilbage.


Kålsommerfuglen kan bekæmpes, og det bedste resultat får man, hvis man forebygger. Det bedste er at dække kålplanterne med fiberdug eller et kålnet, og det skal du naturligvis gøre, før sommerfuglen har fundet frem til planterne. Det gælder om at være omhyggelig og ikke efterlade den mindste sprække, for så skal kålsommerfuglen nok finde den.



Hvis der alligevel er larver på planterne, findes der bekæmpelsesmidler, som er godkendt til brug på grønsager, frugt og bær, som skal spises. Det er vigtigt, at midlet rammer selve larven, ellers har det ingen effekt. Hver enkelt plante skal behandles omhyggeligt og sprøjtes både oppefra og nedefra, så alle larver rammes. Behandlingen skal gentages med 1-2 ugers mellemrum. Bekæmpelsesmidlet består af rapsolie og pyretrum og kan købes på planteskoler.
Kål, som er beregnet til at spise, dyrker jeg i højbede, men jeg har også kål i bedene, fordi planterne er så smukke. Det giver flotte kontraster i haven, når man blander blomstrende og spiselige ting. Forestil dig en fin kæmpeverbena, som hæver sig højt over en stor og robust rødkål nede ved jorden.
Skriv et svar