
Vinteren føles langt væk her sydpå, men man kan begynde at ane, at den er på vej. Nætterne og morgenerne er kølige, og dagene er mærkbart kortere sammenlignet med for en måned eller to siden.
Der er nogle ting, der er vigtige for os drivhusejere at ordne, inden der kommer blæst og dårligere vejr.
Man skal sørge for, at drivhuset er i en stand, så det kan klare en lang og hård vinter. Og jeg vil ærligt indrømme, at netop de opgaver er nemme at springe over. Derfor er det godt at gøre det nu, når vejret stadig lokker til udendørs aktiviteter, og der er færre overspringshandlinger.

Begynd med at tjekke, om tagrenderne er fyldt med visne blade. Fjerne bladene, og hvad der ellers ligger i renden. Tag en vandslange, og skyl nedløbsrøret igennem, og se efter, om der sidder blade, der blokerer og suger vand til sig. Det kan i værste fald betyde, at rørene sprænges, hvis det bliver frostvejr.

Spænd alle de møtrikker, drivhuset er samlet med. Når det blæser, kommer der vibrationer i drivhuset, som i værste fald kan betyde, at møtrikkerne ikke er så spændte, som de skal være. Det vigtigste af alt er, at stagene, som går diagonalt i drivhuset, er spændte og ikke er blevet slappe. De trækker gavlen i drivhuset ind og holder det stabilt. Hvis de bliver slappe, sætter tagryggen sig og buer nedad. Så får man en hængende tagryg og et utæt drivhus, hvor vandet siver ind.

Tag også cylinderen ind på de automatiske vinduesåbnere. Ellers risikerer du, at de bliver frostsprængt, når det er koldt. Der er forskellige åbnere at vælge imellem. Nogle kan være ude om vinteren, men for eksempel min vinduesåbner kan ikke tåle det.
Det er vigtigt, at man også vintersikrer drivhuset. Det gør man ved at tage et kraftigt bånd eller strips og låse vinduesåbnerne, så de ikke kan tvinges op af storme. Så længe døre og vinduer er lukket, og drivhuset er tæt, kan det klare meget kraftig vind. Hvis der opstår en åbning, som hvis et glas går itu, eller en dør eller et vindue blæser op, risikerer man, at der opstår overtryk i drivhuset, og ruder bliver presset ud.
Hvis man bor et sted med store mængder sne om vinteren, kan det være en god idé at sætte en stolpe fra gulv til tagrygning, så rygningen ikke kommer til at bue, hvis der kommer for meget vægt på taget. Det er samtidig meget vigtigt at sørge for, at man ikke har sne på drivhustaget. Konstruktionen er ikke skabt til tunge mængder sne. Så selvom man sætter en stolpe fast, skal man stadig fjerne sne fra taget.
Når det er gjort, er jeg klar til at byde efteråret og vinteren velkommen. Hver ting til sin tid, og hver årstid har sin charme. Nu går jeg ned på lave omdrejninger og nyder det, indtil jeg om 4-5 måneder igen går i gang med dyrkningen, som jeg har savnet så meget.
Skriv et svar