Kæmpejernurt – nogle ting fanger bare ens opmærksomhed. Et hurtigt blik, som man igen må rette mod det, man lige har set – planten får ens blik til at standse, og man nænner ikke at skille planten fra blomsten. Mit blik blev fanget af den statelige kæmpejernurt i Norrvikens haver for mange år siden. Siden da har jeg været forelsket, og følelserne bliver ved med at være lige så varme. Jeg tager stiklinger af mine kæmpejernurt for at fylde min have med flere og flere for hvert år, der går.

I fjor ved denne tid på året tog jeg stiklinger af nogle af de planter, jeg havde derhjemme. Disse stiklinger satte rødder i løbet af foråret og blev plantet om i krukker inden vinteren. I mit urterum, der er køligt, men frostfrit den største del af vinteren, lod jeg mine jernurt overvintre. De fik ikke vand en eneste gang, men mirakuløst nok overlevede de. Da foråret kom, plantede jeg mine kæmpejernurt i ny jord og begyndte at gøde dem. Jeg har aldrig haft så store og så mange kæmpejernurt som dette år, og jeg er overlykkelig for det.

Nedenfor kan du se en trinvis vejledning for, hvordan du tager stiklinger af kæmpejernurt
- Når man tager stiklinger af kæmpejernurt, skærer man grenene af til ca. 5-7 cm lange stykker. Der skal være et, helst 2 blade i toppen.
- Jeg bruger græstørv. Det gavner røddernes udvikling og tørrer ikke ud så hurtigt. Men almindelig plantemuld fungerer også.
- Tryk stiklingerne ca. halvt ned i jorden eller græstørven.
- Hold den fugtig og frostfri hele efteråret og vinteren. Placer gerne stiklingerne i et vindue, det er vigtigt, at der er køligt.
- Når foråret kommer, skal du plante dem ud i en større krukke og klippe toppene af, så de får et mere busket vækstmønster.
- Plant dem ud, når frostnætterne er ovre.
Kæmpejernurten er lige så smuk at have i en krukke som i rabatten. Tåler tørke, kan både klare udsatte solrige steder og mere skyggefulde steder. Desuden er den lige så elsket af sommerfugle og insekter, som den er af mig.
Skriv et svar